İl Müdürlüğü Ziyareti
Haber Tarihi: 2016-05-06

ADANA KOLEJLİ İKİ LİSELİ YAZAR

Okullar içinde bulunduğu çağın, bir hız çağı olduğunu bilir. Gelişen teknolojinin bizlere sağladığı dev bir hazine var önümüzde; saniyede istediğimiz bilgiye, habere, insana ve kaynağa ulaşıyoruz. Böyle bir iletişim gücünün olduğu ortamlarda kitap okumanın yararından söz ettiğinizde tuhaf bakarlar yüzünüze.

Kitap okumanın yararını idrak eden okullar dil anlatım derslerinden birini okuma saatine ayırırlar. Adana Koleji öğrencileri de haftada bir saati okumaya ayırırlar. Bilirler ki bilgiye ulaşmanın %83’lük dilimi okumayla elde edilir. Kitap okunmazsa bilgi dağarcığı nasıl gelişir? Kitapları seviyor musunuz öyleyse hayatınız boyunca mutlu olacaksınız demektir. YGS’de birinci olan öğrencinin sözleri unutulmasın:”Başarılı olmak isteyenlere bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Çünkü kitap okumak insanın ufkunu genişletiyor.” O zaman şu sonuca ulaşabiliriz. Kitap okumak, akademik başarının önünü açar.

Adana Koleji’nde iki kızımız var: 11.sınıf öğrencimiz Selen İşlek ve 9.sınıf öğrencimiz İlke Kaliç. Yakın zamanlarda birer romanla edebiyat dünyasına girdiler. Selen, “Galaksinin Ruhları”nın, İlke de “Tut Elimden”in yazarı. Okullarında ve Adana’da büyük ilgi gördüler bu eserlerinden dolayı. Okul Müdürü Alaiddin Yetişken 4 Mayıs’ta kızlara bir sürpriz yaptı, “Hazırlanın İl Milli Eğitim Müdürümüz Turan Akpınar sizi bekliyor.”dedi. Amacının Milli Eğitim Müdürümüzü ziyaret etmek, il müdürümüze genç yazarlarımızı tanıtmak, kitaplardan birer adet imzalatmak ve genç kalemlerin büyüklerine ulaşmasını sağlamak olduğu Alaiddin Bey’in yüzüne yansımış gibiydi. Yolda iki kızımızın heyecanına diyecek yoktu. Selen bir ara “Genç ruhların içindeki yıldızları görmek için çağrıldığımıza inanıyorum.”dedi arabada.

İl Milli Eğitim Müdürümüz genç yazarlarımızı büyük coşkuyla karşıladı ve ilgilenen cümlelerle övünç duyduğunu söyledi. Kızlara sorular sordu. Sorulardan biri, bu kitapları neden çıkardıklarıyla ilgiliydi.  Selen , Müdür Beye çok kitap okuduğunu ve okuyacak kitap bulamayınca da kitap yazmaya başladığını söyledi. Ayrıca annem ve  babam  ayrı olduğundan bu kitap  aracılığıyla öfkemi dindirdim, dedi. İlke de iki yıl önce sosyal medyada gördüğüm bir olay beni çok etkiledi. Amerika’da 16 yaşındaki bir çocuğun bir partide bedeninin yüzde doksanının yanması ve bedeninin yüzde doksanını kaybetmesi bu kitabı yazmamda etkili oldu, dedi.

İl Müdürümüz bu kitapların yayınında size kim yardımcı oldu, öğretmenlerinizden teşvik gördünüz mü sorusuna Selen; kitap bastırmanın parayla olduğunu anladım. 3bin TL istediler, bu kadar parayı nereden bulacaktım. İnternette yazmaya başladım, bir editör abi aradı beni, kitabımı basabileceğini söyledi ve böylece parasız gerçekleştirdim basımı. Okuldaki öğretmenlerimden ve özellikle Sevim Sezer’den yardım gördüm. Bir önceki yıl öykü yarışmasından öyküm birinci olunca rahmetli Genel Müdürümüz Leyla Göksel’in yakın ilgisini unutamam, bu eseri o insanın anısına armağan ediyorum, dedi. İlke de kitabı yazdığımdan öğretmenlerime söz etmedim ve yardım da görmedim. Bir yayınevine gittim, kitabı değerlendirmeye aldılar ve küçük bir masrafla basımı onayladılar, dedi.

İl Müdürümüz Turan Bey, Türkiye’deki okuma oranları üzerinde söyleşide bulundu ve öğrencilere bu konuda ne düşündüklerini sordu. Selen bu soruya cevap verdi. Okuma oranını yetersiz gördüğünü, dünyada güzel örneklere rastladığını ve özellikle de Japonya’da metroya binerken bilet yerine kitap barkodunun okutulması uygulamasının çok hoşuna gittiğini söyledi; kapalı duraklara kitap konulmasının durakta bekleyenler için okuma anlamında özendirici olacağını da belirtince İl Müdürü buna benzer bir uygulamanın düşünüldüğünden söz etti. İl Müdürümüz ne zamanlar kitap okursunuz, başka uğraş alanlarınız var mı sorularına da cevap veren kızlarımız hoşnutlukla Müdür Bey’in yanından ayrıldılar.

Sayın Turan Akpınar’ın yanında ayrıldıklarında arabada okul Müdürümüz Alaiddin Bey’in öğütlerine katılmamaları elde miydi? Kitap; insanı iyiye, güzele götürür.. Kitap okuyanın ruhu gelişir, karakteri olgunlaşır, toplumda etki bırakan bir kişilik kazanır. Kitap okumak zamana değer katar. Kitap okumak düş gücümüzü geliştirir. Kitap okuyanlar yaşamı sorgular, zararlı akımlardan etkilenmez. Daha ne desin Alaiddin Bey.

Teşekkürler Alaiddin Bey, kızlarımıza böyle bir olanağı hazırladığınız için…