Adana Koleji Mezunu Arda Deniz Dokuzoğlu'nun başarısı
Haber Tarihi: 2016-10-31

Adana Koleji mezunlarının bilim dünyasındaki başarıları sürüyor. Adana Koleji ….. mezunu Arda Deniz Dokuzoğlu GEEN’de genetik mühendisleri için hücreleri kolayca programlamaya yarayan bir DNA platformu geliştiren ekibin içinde. Şimdi Arda’yı kendi dilinden tanıyalım:

Arda Deniz Dokuzoğlu (23)

Ben, su anda bir A.B.D. sirketi olan GEEN Biotechnology, Inc. ve Türk şirket GEEN Biyoteknoloji ARGE SANAYİ ve TİCARET LTD. ŞTİ. şirketlerinin hem kurucu ortagi hem de genel müdürüyüm. YTÜ'de Biyomühendislik okudum. Bu sene mezun oldum. 5 yıldır, hem lisans eğitimime devam ediyor, hem TÜBİTAK destekli akademik çalışmalar yürütüyor, hem de çalışıyordum. Akademik hayatıma Nanoteknoloji, Sinirbilim ve Doku mühendisliği çalışmaları yaparak başladım. Doku mühendisliği ve genetik mühendisliği alanında kendi çabalarım, arkadaşlarımın ve iyi kötü hocalarımın da desteğiyle TÜBİTAK 2209/A, 2209/B akademik araştırma projeleri yürüttüm. Üniversite'nin ilk yılında kurucu muhendis olarak Nanoyaşam Nanobiyoteknoloji'de çalışmaya başladım, şirketin ilk nanobiyoteknoloji üretim hattını, ürün prosesini, bazı kritik reaktörlerini tasarladım ve kurdum. 3 yıl önce genetik mühendisliği alanında kendimi geliştirmeye başladım. 2,5 yıl içerisinde iki genetik mühendisliği şirketi kurdum (Biyomenta ve GEEN). Birisi TÜBİTAK 1512 digeri ise Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi ile kuruldu. Toplamda 200 bin TL hibe destek aldık. Biyomenta başarısız oldu ancak önemli miktarda deneyim ve yarım kalmış bir laboratuvar bıraktı ardında. Kendimizi tekrar topladık ve GEEN'i kurduk. Bu sırada Türkiye'nin çeşitli şehirlerindeki Üniversiteler'den çok genç yaştaki (18-23) en yetenekli biyomühendis ve moleküler biyoloji öğrencilerini toplamaya başladık. Bu öğrencileri kendi bilgi ve deneyimlerimizi aktardığımız sıkı bir eğitime alıp 2 yılda toplamda 11 genetik mühendisi yetiştirdik. Şimdi ise 16 kişilik bir ekibiz. Şirketimizin değeri $1.21M'a ulaştı (3.75 milyon ₺). Bu süreçte şüphesiz lise arkadaşlıklarımızın katkısına da değinmeden edemeyeceğim. Hala en yakınım olan lise arkadaşım olan Ömer Faruk Yanarateş (İ.Ü. Hukuk öğrencisi) bütün bu süreç boyunca, hiç bir hukuki konuda bizleri yalnız bırakmadı. Şimdi ise bu alanda Türkiye'de nadir bulunan bir yatırım hukukçusu adayı. Türkiye'de gerçekleşen önemli erken aşama yatırımlarda hukuki rol oynuyor.

GEEN'de, bütün genetik mühendisleri için hücreleri kolayca programlamaya yarayan bir DNA platformu/dili geliştiriyoruz. Aynı zamanda Türk, Amerikan ve Avrupa ilaç ve biyoteknoloji şirketlerine (ilaç, enzim v.b. üretimi için) genetik teknolojiler ve endüstriyel hücreler geliştiriyor ve satıyoruz. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen GEEN Biotechnology yatırım anlaşması, Türkiye'nin genetik mühendisliği alanındaki ilk Venture Capital yatırımı.

Sevgiler,

Arda D. Dokuzoglu

CEO, GEEN Biotechnology, Inc.