Kurucumuz Ahmet Küstü

KURUCUMUZ AHMET KÜSTÜ

15 Ağustos 1921 yılında Karaisalı’nın Kızıldağ Yaylasında dünyaya geldi. Adana İstiklal İlkokulu ve Namık Kemal İlkokulunda okudu. Sonra II. Orta Okula (Tepebağ Lisesinin eski adı) ardından da Adana Erkek Lisesi’ne başladı. Bu okula bir ay daha devam ettikten sonra Adana Öğretmen Okulu’na yatılı olarak kayıt oldu. 1942 yılında Öğretmen Okulu’nu bitirip bir yıl öğretmenlik yaptı. İstanbul Üçüncü Zırhlı Tümen Nakliye Bölüğü’nde Asteğmen olarak askerliğini yaptı. 1947′de Çapa Eğitim Enstitüsüne girdi ve 1949 yılında ilk mezunlardan biri olarak okulu bitirdi.

Ahmet Küstü ilk olarak Konya’nın Hadim kazasına ortaokul Matematik öğretmeni olarak atandı. Hadim kazasına yeni tayin olan İlkokul Öğretmeni Nermin Dalaman ile evlendi. Ahmet-Nermin Küstü çiftinin 10 Mayıs 1952′de bir oğulları dünyaya geldi. 1954 yılında Adana’ya ilk nakillerini yaptırdılar. Adana Tepebağ Ortaokulu Müdür Muavini ve Matematik Öğretmeni olarak göreve başlayan Ahmet Küstü’nün 31 Mayıs 1956′da bir kızı dünyaya geldi. Ahmet Küstü kardeşi İhsan Bey ile 1958 yılında İzmir’de Yamanlar Kız Koleji’ni açtı. Bir süre sonra Adana’da bir özel okul açma fikri gelişti.

Ahmet Küstü Adana Havaalanı yakınında iki katlı bir binayı kiraladı. 1960 yılında Adana Koleji İki sınıf, altmış öğrenciyle öğretime başladı. Ders yılı sonunda binanın küçük olması nedeniyle, Adana Koleji Reşatbey Mahallesi’ndeki Bosnalılar Köşkü’ne taşındı. Adana Koleji burada on beş yıl eğitim yaptı. 1975-1976 öğretim yılında Baraj Yolundaki kendi binasına taşındı.

Ahmet Küstü hayatını adadığı Adana Kolejinde, öğrencilerine eğitim için gereken tüm imkânları sağladı. Teknolojiye ve yeni çıkan teknolojik cihazlara özel merakı dolayısıyla Türkiye’ye yeni gelen pek çok cihazı Adana Kolejinde öğrencilerin hizmetine sundu. (Lisan laboratuarı, fotoğraf stüdyosu, TV stüdyosu, bilimsel araç gereçler gibi)

Ahmet Küstü; 1960 yılında eşiyle kurduğu ve özenle büyüttüğü Adana Kolejinde Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinde başarıları ile adından söz ettiren binlerce öğrenci yetiştirdi. Bu güzide kurumu 1992 yılında çok güvendiği ve Genel Müdürlük görevini verdiği kızı Leyla Göksel’e emanet etti.

Onursal Başkan olduktan sonrada okulunun her şeyi ile yakından ilgilenen Ahmet Küstü, hayatının son anına kadar üçüncü çocuğum dediği Adana Kolejini ve kızı Leyla Göksel’in çalışmalarını beğeni ve takdir ile izledi.

1949 yılından beri Türk eğitimine hizmet eden Ahmet Küstü 14 Temmuz 2007 tarihinde sarı sıcak yüklü bir günde aramızdan ayrıldı. Ailesi, yakınları, dostları, öğretmenleri, çalışanları ve öğrencilerinden oluşan hiç solmayacak bir demet çiçekle son yolculuğuna uğurlandı.

Onu hep hatırlayacağız…