9. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri
Etkinlik Tarihi: 0000-00-00

9. ULUSLARARASI ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ
9. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri (UÇSG) 18 Mart- 21 Mart tarihleri arasında Adana’da, Mersin’de, Antakya’da ve Gaziantep’te çeşitli etkinliklerle kutlandı. Adana’daki etkinliklerin bir bölümü, aynı zamanda sanat günlerinin gönüllülerinden olan Adana Koleji’nde gerçekleşti. Adana Koleji’ndeki etkinliklerde Çarşamba günü, saat 10.00’da “Öyküden Çıktım Yola” konulu söyleşisi ile Remzi KARABULUT, öğrenci ve öğretmenlerle buluştu. Remzi Karabulut’un çocukluk anıları, öyküye başlama serüveni, edebiyatla yaşam ilişkisi oldukça ilginç bir girişle - elle çevrilen topaçlarla - başladı. Yoksunluk ve yoksulluk ortamında güçlükle elde edilen topaçların öyküdeki sembolik yeri vurgulandı, söyleşi ilgiyle izlendi.
Çarşamba günü saat 11.00’de, Çukurova Üniversitesi,Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil Kimyası ve Seramik Kimyası Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Ziya HALEFOĞLU, “Savaş ve Barışta Toplumsal Paylaşım” konulu bir sunu gerçekleştirdi. Sunuyu Adana Koleji öğrencileri büyük bir dikkat ve ilgiyle izlediler. Savaşların olumsuzluğu ve barışa özlem bağlantısı içinde insani değerler vurgulandı, 18 Mart Çanakkale Şehitleri’ne atıfta bulunuldu. Kişisel gelişimde özgüvenin, hedef koyabilmenin, azimle hedefe yönelmenin, planlı çalışmanın çarpıcı örneklerle vurgulandığı söyleşiye ve konuğa öğrenciler yoğun ilgi gösterdiler.

Adana Kolejindeki etkinlikler 19 Mart Perşembe günü de devam etti. Sabahki oturuma “Gençlik ve Sanat” konulu panelle Namık Kuyumcu ve Hüseyin Cengiz katıldılar. İki şairin şairlik serüvenleri, sanatın ‘toplumun’ ve ‘bireyin’ yaşamındaki önemi, genç insanların sanatla buluşturulmasının olumlu sonuçları üzerine interaktif bir söyleşi gerçekleşti. Şiirlerle süslenen söyleşi Hüseyin Cengiz’in armağanı şiir kitabı, “İçindeki Bana Dokun”un imzalanmasının ardından sona erdi.
Öğleden sonraki oturuma Adana Koleji’nde bir dönem öğretmenlik de yapmış olan ‘Kişisel Gelişim Uzmanı ve Yazar’ Sezaver SEÇKİ katıldı. Sezaver SEÇKİ “Toplumsal Evrimde Sanatın Yeri” konulu söyleşisini Adana Koleji öğrencileri ve öğretmenleriyle gerçekleştirdi. Sanatın iyileştirici ve onarıcı yanı üzerinde duran sanatçı, insanın kendini tanıması ve anlamlandırmasında yaratıcılığın önemini vurguladı. Söyleşiden sonra öğrencilere kitaplarını imzalayan yazar, bu buluşmanın onu çok heyecanlandırdığını söyledi.

20 Mart Cuma sabahı ‘Çukurova Müzik Dostları Derneği’nin kurucu başkanı ve şu anda yönetim kurulu üyesi olan Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Tuğrul GÖĞÜŞ Adana Kolejinde idi. Söyleşi öncesi, okulun müzik öğretmeni Meliha Uyarlar’ın sahneye koyduğu Yaylı Çalgılar Orkestrasının dinletisi yapıldı. Orkestraya, piyano resitali ve okul korosu eşlik etti. Ardından sahneye çıkan Tuğrul GÖĞÜŞ, gösteriden çok etkilendiğini, öğrencileri çok başarılı bulduğunu, okul bünyesinde bu kadar başarılı bir çalışma yapılmasının ancak özverili bir çalışmayla gerçekleşebileceğini söyleyerek müzik öğretmeni Meliha UYARLAR’ı tebrik etti. “Genelde Sanat, Özelde Müzik Eğitiminin Bireye ve Topluma Katkıları” başlıklı sunusunu öğrencileri de söyleşinin içine katarak sürdüren sanatçı ilgiyle izlendi.
20 Mart Cuma öğleden sonraki etkinlik, Adana Koleji İlköğretim öğrencileri için hazırlanmıştı. Adana'da Geleneksel Gösteri Sanatları Topluluğu adı altında faaliyetlerini sürdüren, Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği UNIMA'ya üye olan M. Hazım Kısakürek, geleneksel kukla oyunu Karagöz ile sahneye çıktı. "Kuklacı Mahmut Amca" küçükleri bol bol güldürürken ÇEVRE duyarlılığının önemini de vurguladı.
18 Mart – 20 Mart tarihleri boyunca Gülay GÜLTEKİN, Filiz KOYUTÜRK ve Nesrin KURAL’dan oluşan “Gülfines Ebru Grubu”nun karma ebru sergisi Adana Kolejinde sergilendi. Öğrenci, öğretmen ve veliler, hem açılan sergiyi gezdiler hem de ebru çalışmalarının yapılışını izlediler. Sanatçılar, öğrenci ve öğretmenlere de örnek çalışmalar yaptırarak bu sanata ilgi çektiler.
Adana Koleji’ndeki etkinlikleri yöneten edebiyat öğretmeni Sevim SEZER ve koordinasyonu yürüten okul Müdür Yardımcısı Halil ÇETİN, ‘Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’ etkinliklerinin Adana Koleji’nde de gerçekleşmesinden çok mutlu olduklarını dile getirdiler. Okul Kurucu Temsilcisi ve Okul Genel Müdürü Leyla GÖKSEL’in sanat duyarlılığının ve bu çalışmaya katkılarının önemini vurguladılar. Adana Koleji’nin daha önceki yıllarda olduğu gibi bundan sonra da pek çok sanat ve kültür faaliyeti içerisinde olacağını belirttiler.Bu yılki onur konuğu Yaşar Kemal’i 28 Şubat 2015’te kaybetmiş olmanın bu etkinliklere buruk bir hüznü de taşıdığını, Yaşar KEMAL’i de çeşitli etkinliklerle andıklarını söylediler.

Etkinliğe Katılacak Üyeler: